Szegedi Jazz Napok Program
 
Szegedi Jazz Napok Jegyek
Szeged Jazz DaysSZEGEDI JAZZ NAPOK 2017
Fellépő zenekarok:
 
2017. NOVEMBER 10. (péntek) 19.30h
Szegedi Ifjúsági Ház
 
HAROLD MABERN TRIO (USA/D)

Harold Mabern - zongora
Darryl Hall - bőgő
Bernd Reiter - dob

Harold Mabern személyében ismét a jazzművészet egyik legendás alakját hívtuk meg a Szegedi Jazz Napokra. Mabern 1936. március 20-án született Memphisben és a hard-bop egyik legjelesebb zongoristájaként tartják számon, aki nélkül a Prestige Records is elképzelhetetlen lett volna. Az '50-es években kezdett Johnny Griffin, Gene Ammons, Clifford Jordan zenekaraiban, majd Cannonball Adderley, Harry "Sweets" Edison, Lionel Hampton, Donald Byrd, Miles Davis, Roy Haynes, Lee Morgan, Sonny Rollins, Wes Montgomery, Freddie Hubbard, Jackie McLean, Joe Williams, Sarah Vaughan következett...! Később szerepelt többek között Clark Terry, Billy Harper, Stanley Turrentine, Archie Shepp, Milt Jackson, James Moody, George Coleman együtteseiben is, majd az elmúlt húsz évben saját trióján kívül Eric Alexanderrel játszott a legtöbbet. Emellett kiadott 22 szólólemezt, tanított a Stanfordon és a William Paterson Egyetemen, 2010-ben a "Don Redman Heritage Award" kitüntetettje. Fantasztikus karrier áll mögötte, Harold Mabern maga az élő jazztörténelem!

"Nem az a lényeg, hogy mennyit kapsz hanem, hogy mennyit őrzöl meg." - Harold Mabern

 

Harold MabernHarold Mabern

Harold MabernHarold Mabern

 

 

BACSÓ KRISTÓF QUARTET (H)

Bacsó Kristóf - szaxofon
Oláh Kálmán - zongora
Barcza Horváth József - bőgő
Hodek Dávid - dob


Bacsó Kristóf szaxofonművész, zeneszerző 1976. április 29-én született Budapesten. Édesapja Bacsó Péter (†2009) Kossuth-díjas filmrendező és dalszövegíró. ("A Tanu", "Esős vasárnap délután", stb.)

Először hegedűn kezdett játszani, majd áttért az altszaxofonra. Tanulmányait Lakatos "Ablakos" Dezső és Borbély Mihály irányításával kezdte 1989-ben. A budapesti jazztanszak után a párizsi zenekonzervatóriumban, majd a bostoni Berklee College of Music-ban szerzett diplomát, olyan tanárok irányításával, mint Joe Lovano, George Garzone, Greg Hopkins, Hal Crook és Bill Pierce.

1999-ben Zana Zoltánnal együtt megnyerte a Magyar Rádió Lakatos Dezsőről elnevezett tehetségkutató versenyét. Öt éven át Franciaországban és az Egyesült Államokban élt és dolgozott, közben fellépett Európa számos országában, az USA-ban és Japánban. Játszott mainstream jazz-, etno-, kortárs- és funk zenekarokkal, fellépett olyan hírességek oldalán, mint Eddie Henderson vagy John Patitucci.

Itthon az egyik leggyakrabban foglalkoztatott szaxofonosnak számít, saját zenekarain kívül tagja többek között Oláh Kálmán, Winand Gábor, ifj. Szakcsi Lakatos Béla és Kőszegi Imre együttesének, valamint szólistája a Modern Art Orchestrának. Előadóművészi pályája mellett tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakán.

Kvartettjét 2008-ban alakította, melyet kezdettől fogva kitűnő muzsikusokból állított össze. A 2017 évi Szegedi Jazz Napokra érkező, vadonatúj felállás azonban még az eddigieken is túltesz. Bacsó Kristóf partnerei ezúttal Oláh Kálmán, Barcza Horváth József és Hodek Dávid lesznek, - így együtt egy új magyar szupergroup!

 

Bacsó KristófBacsó Kristóf

Bacsó KristófBacsó Kristóf

 

 

HAJDU KLÁRA QUARTET (Szeged-Budapest)

Hajdu Klára - ének
Oláh Krisztián - zongora
Soós Márton - bőgő
Hoff Marcell - dob

Hajdu Klára Szegeden született 1982-ben, a város jazzéletének sokat emlegetett "aranykorában". Gyermekkorától kezdve tanult énekelni és zongorázni, 18 évesen lépett a zenészi pályára. Tehetségére 2004-ben figyeltek fel országszerte, amikor a Megasztár tv-vetélkedő első szériájában szerepelt. Később kilenc évig a Balázs Elemér Group énekesnője volt, majd 2008-ban megalakította saját együttesét, mellyel eddig két lemeze jelent meg. A kvartetthez 2015 októberében csatlakozott a fiatal, tehetséges zongorista Oláh Krisztián (21), aki a Trio Midnight-ból jól ismert Oláh Kálmán fia.

Hajdu KláraHajdu Klára

Hajdu Klára, Oláh KrisztiánHajdu Klára, Oláh Krisztián

 

 

2017. NOVEMBER 11. (szombat) 19.30h
Szegedi Ifjúsági Ház
 
CYRUS CHESTNUT TRIO (USA/GR/ES)

Cyrus Chestnut - zongora
Giorgos Antoniou - bőgő
Esteve Pi Ventura - dob

Cyrus Chestnut az amerikai fekete zene történetének egyik legsokoldalúbb és legiskolázottabb zongoristája. 1963. január 17-én született Baltimore-ban. Művészete a gospel, spirituálé és a modern jazz mélységesen tiszta, lenyűgöző interpretációja, mely a világ vezető muzsikusai közé emelte. Kritikusok szerint játékában Bud Powell, Art Tatum, Erroll Garner, Thelonious Monk és Jimmy Smith hatása él tovább, és ő napjaink legbiztosabb kezű és legintelligensebb improvizatőre. Tény, hogy 21 éves korára Amerika minden létező zenei díját megnyerte, majd Donald Harrison, Terence Blanchard, Wynton Marsalis, Betty Carter, Joe Lovano, Roy Hargrove, Freddie Hubbard versengtek érte. Máig rendszeres szólistája a Lincoln Center, Carnegie Hall és Dizzy Gillespie Big Band-nek. Úgy lett jazz-sztár, hogy közben maradandót alkot a gospel, soul, klasszikus- és filmzene területén is. 1995 óta a világhírű opera énekes, Kathleen Battle állandó partnere és rendszeresen turnézik a Chicagói Szimfónikusokkal. Amerikában gyakran szerepel r&b- és soul-nagyságokkal, mint Anita Baker, Vanessa L. Williams, Bette Midler, vagy korábban Isaac Hayes. Nem járt még Magyarországon, Európában is ritkán koncertezik, fellépése a Szegedi Jazz Napok méltó eseményének ígérkezik.

 

Cyrus ChestnutCyrus Chestnut

Cyrus ChestnutCyrus Chestnut

 

 

 

BINKER & MOSES (GB)

Binker Golding - tenor szaxofon
Moses Boyd - dobok


Binker & Moses két szenzációs fiatal jazzmuzsikus. Binker Golding szaxofonos 1985-ben született Edmontonban (Észak-London), a dobos Moses Boyd 1990-ben Catfordban, London déli részén. Még csak a szakma tudott róluk, mikor hirtelen berobbantak a brit zenei életébe. Két év óta jazz-kategóriában visznek minden díjat és ma már az Egyesült Királyság egyik első számú zenei-exportjának számítanak. Játékuk arculcsapás a nívós élőzene haláláról huhogó szkeptikusoknak és reméljük, hogy rövidesen világszerte a műfaj új apostolaiként fogják ünnepelni őket. Friss és sziporkázó duózenéjük csak John Coltrane és Rashied Ali zsenijéhez hasonlítható. Első magyarországi fellépésüket nagy várakozás előzi meg, vendégjátékuk minden bizonnyal az idei fesztivál egyik meglepetése lesz.

 

Binker & MosesBinker & Moses

Binker & Moses at JazzFM AwardsBinker & Moses at JazzFM Awards

Binker GoldingBinker Golding

Moses BoydMoses Boyd

 

 

RÁKFOGÓ EGYÜTTES (H)

Fekete Kovács Kornél - trombita
Babos Gyula - gitár
Szakcsi Lakatos Béla - fender-zongora
Orbán György - bőgő
Kőszegi Imre - dob

A RÁKFOGÓ együttes a '70-es évek elején párhuzamosan működött a Syriusszal. Mindkét zenekar a progresszív jazz-rock korszakalkotó, máig két legjobb hazai formációja volt. A zenekart Új-Rákfogó néven Orszáczky Miklós alapította 1965-ben Lakatos "Bögöly" Bélával. A zenekar nevét a Syrius létrejötte után "Bögöly" vitte tovább, aki az Amerikából hazatérő Szakcsi Lakatos Bélával 1971-ben hozta létre a RÁKFOGÓ-t, Babos Gyula és Jávori Vilmos részvételével. Rövidesen beszállt Orszáczky és Ráduly Mihály, majd Jávori Vilit Kőszegi Imre váltotta. Ez lett '72-től a legendás Rákfogó-felállás, mely mindössze három évig létezett és játékáról alig maradtak felvételek. Mégis minden idők egyik legfantasztikusabb koncertzenekara volt Magyarországon a Syrius mellett! Aki hallhatta őket élőben, a sors szerencsés kegyeltje. Most főnixmadárként támadtak fel hirtelen, hogy a korszak hűséges rajongói tehessenek még egy utazást azon a híres, "Na mi újság, Wágner Úr?" nevű csatahajón...

Szakcsi, Rákfogó, 1972
Szakcsi, Rákfogó, 1972

 

Photo Credits:Courtesy of the Artist, Jazz24, Katz, Paul Wood, PMP Archív Text: Private Music Productions Hungary

 

 

    Hansa Kontakt Kft    
   

 

Ticketportal logó jegy.hu logó

Minden jog fenntartva. A weboldal teljes tartalma a szerzõi jogok törvényi szabályozásának védelme alá esik. All rights reserved.